Simplu - Nelimitat - Portabil - Wi-Fi

 

Despre 4G WiMAX

Ce este 4G?

Relativ simplu, "G" vine de la Generatie. Fiecare noua generatie se presupune a fi mai buna decat precendenta generatie. Cel mai dificil aspect de depasit este stabilitatea. 1G nici nu era folosit pana cand nu a aparut 2G. Acesta a fost un pas major pentru technologie, cand tehnologia a trecut de analog la digital. 3G a venit cu viteze de trasnfer de date mai mari de 200 kilobits pe secunda, in special pentru continut multimedia si a devenit incet un standard privind transmisiile de date. Inca este o provocare a obtine o adevarata conexiune 4G, tehnologie care promite viteze de transfer pana la 1Gigabit per secunda, daca esti pozitionat corect.

WiMAX. Standard Deschis, Tehnologie Matura.

Eforturile industriei de telecomunicatii s-au concretizat in dezvoltarea a doua ramuri tehnologice, fiecare cu scopul de a livra utilizatorului final servicii 4G.

  • Prima, denumita pe scurt LTE, de la Long Term Evolution, reprezinta o modernizare semnificativa a tehnologiilor de retea folosite pana acum de operatorii de telecomunicatii (de ex. 3G).
  • A doua, denumita pe scurt WiMAX, de la Worldwide Interoperability for Microwave Access, reprezinta o dezvoltare a retelelor de tip Wi-Fi, pe care fiecare dintre noi le folosim pentru a accesa Internetul fara fir acasa, la birou sau in locatiile publice.
Ambele ramuri tehnologice indeplinesc in opinia Idilis conditiile necesare pentru a fi considerate retele de comunicatie 4G, nu in ultimul rand datorita calitatii foarte ridicate a experientei oferite clientului final. Exista totusi o serie de motive pentru care Idilis a ales comercializarea unor servicii bazate pe tehnologia 4G WiMAX.

WiMAX este o tehnologie disponibila ACUM.

Dezvoltarea si lansarea unei retele de comunicatii mobile presupune o serie de pasi importanti: achizitionarea unei licente de la Autoritatea Nationala pentru Comunicatii, achizitionarea echipamentelor de retea (antene, centru de date), testarea si achizitionarea echipamentelor de acces, s.a.m.d. Luand in considerare acesti pasi si timpul necesar construirii efective a retelei, tehnologia 4G WiMAX este in acest moment singura optiune viabila pentru o retea 4G in Romania.

WiMAX este o tehnologie deschisa.

Dezvoltata plecand de la experienta Wi-Fi, WiMAX pastreaza caracteristicile acesteia. Echipamentele de acces nu sunt blocate intr-o anumita retea, clientul putandu-le achizitiona de la operator sau separat de la orice producator (similar de exemplu achizitionarii si functionarii unui laptop). Activarea acestora este de asemenea foarte facila, facandu-se de obicei in momentul cumpararii sau chiar online. Mai mult, licentele pentru folosirea tehnologiei WiMAX au un cost mai scazut decat cele pentru LTE, facand 4G WiMAX o optiune mult mai potrivita pentru acoperirea unor zone cu populatie si venit redus, cum este cazul zonelor rurale.

WiMAX este o tehnologie matura.

Retele de comunicatii mobile au cerinte foarte ridicate in ceea ce priveste disponibilitatea si functionarea la parametrii ceruti. Intreruperea unei convorbiri sau a unei conexiuni la Internet genereaza reactii negative imediate si justificate in randul clientilor finali. Pentru a evita astfel de situatii, tehnologiile mobile parcurg o serie de pasi si teste de durata din momentul dezvoltarii specificatiilor tehnice pana la lansare si operarea efectiva.

Disponibila la nivel de specificatii tehnice inca din 2005, 4G WiMAX este o tehnologie verificata in peste 300 de implementari la nivel mondial. Milioane de persoane folosesc in regim normal astfel de conexiuni in viata de zi cu zi. Mai mult, furnizorii de echipamente 4G WiMAX sunt firme cunoscute, cu traditie in domeniu.